Mi az a
Bartók-negyed?

A 15 perces város

A Bartók-negyed Újbuda azon belvárosi része, mely a Bartók Béla utat és a környező utcákat foglalja magában a Műegyetem rakparttól egészen a Karinthy Frigyes útig. Különlegessége abban rejlik, hogy önmagában megtestesíti a 15 perces városrész koncepcióját: tehát gyalogszerrel minden fontos szolgáltatás és intézmény 15 percen belül elérhető a lakók számára. Így többek között az üzletek, szolgálatások, kulturális- sport és gasztronómiai lehetőségek, parkok, közterek, és még hosszan folytathatnánk a sort.

A 15 perces városrész koncepció fejlődését biztosítja, hogy Újbuda Önkormányzata külön figyelmet fordít arra, hogy a civil lakossággal egyeztetve, folyamatosan elősegítse az elérhető szolgáltatások és intézmények bővülését úgy, hogy azok valóban a lehető legjobban a lakók igényeit szolgálják. Ennek részeként a területen olyan utcamenedzsment működik, amely állandó jelleggel és széleskörűen biztosítja az információáramlást az önkormányzat, az itt lakók és a szolgáltatók között.

A Bartók-negyed fontos tulajdonsága, hogy miközben a területen helyet kapnak minőségi, sokszor nagy múltú kulturális, gasztronómiai és közösségi szolgáltatók, azok jelenlétükkel támogatják, nem pedig elnehezítik a lakókörnyezet békéjét és különlegességét. Éppen ettől Újbuda belvárosi negyede továbbra is élhető és megélhető marad.

A Bartók-negyedben tehát megfér egymás mellett a minőségi kultúra és szórakozás, a folyamatos fejlődés, mindeközben pedig egy biztonságot és feltöltődést nyújtó otthon marad a lakosok számára.
Szerintünk ilyen az a (bel)város, ami valóban (túl)élhető.

A negyed pezsgő hangulatát nagyban meghatározzák a rendszeres és időszakos kulturális programnak és közösségi lehetőségnek. A terület otthont ad számos galériának, kulturális intézménynek, irodalmi szolgáltatásnak és belvárosi családi programnak. Már hagyománya van a negyedben az Eleven Tavasz és Ősz fesztiválnak, a teljesen civil szervezésű Ménesi utcabálnak, az Újbudai Gyermekkönyvünnepnek, a Gárdonyi Pikniknek, 2022 óta pedig már a Bartók Feszt’-re, Újbuda belvárosi fesztiváljára is várjuk egész napos civil faluval és zenei programmal a Bartók-negyed iránt érdeklődőket.

előzmények

Ma már nehéz elképzelni, hogy Budapest legnépesebb kerülete 150 éve a város széle volt, és ha az ember vigyázni akart magára, nem mászkált errefelé sötétedés után. A Fővárosi Közmunkák Tanácsának nagy tervei voltak ezzel a területtel, Buda terjeszkedését egyértelműen dél felé képzelték el, így 1873-ban a Gellért-hegy, Kelenföld és Lágymányos az I. kerület részeként olvadt be a kialakulóban lévő világvárosba. A városrész fejlődését az 1896-ban elkészült Szabadság híd, illetve a Pestet és Budát összekötő új villamosvonal indította meg; a lendületes beépítés ellenére viszont sokáig továbbra is a város szélének számított.

A környék a két háború között telt meg igazán kulturális pezsgéssel: művészek, írók, értelmiségiek, a tudományos szféra számos képviselője örömmel választotta lakhelyéül az új negyedet, találkozóhelyük pedig az itt működő kávéházak valamelyike volt. 1934-ben Szentimreváros néven megszületett a XI. kerület, modern lakóházak, oktatási és egyházi intézmények sora jött létre. A szocializmus alatt eltűnt a korábbi polgári közeg; a lakótelepek új (és ma is erős) közösségek alakulását hozták magukkal.

Újbuda önkormányzata a 2000-es évektől tudatosan elkezdte támogatni a kulturális miliő újjáéledését, ami korábban jellemezte a Bartók Béla út környékét. Az új kulturális városközpontban számos galéria, kulturális eseményeknek is otthont adó kávézó, minőségi étterem nyílt. Ahogy a „fénykorban”, ma is meghatározó a művészek, kulturális szereplők, tudományos közösségek jelenléte.

A Bartók-negyed kialakítása az Újbudai Önkormányzat egyik legfontosabb városfejlesztési programja. Egy olyan negyed kialakítását segíti elő, ahol a városi lakókörnyezetben fontos szerepet kapnak a közösségi és kulturális kezdeményezések, egyben helyet találhatnak a minőségi üzletek és szolgáltatások is.

A megújulás első szakasza 2005-ben indult el, mikoris az önkormányzati ingatlanok kulturális célú hasznosítása meghatározó folyamat lett a kerület életében. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a fizikai környezet megújítása is, megújult a Gárdonyi tér, kibővült a B32 Galéria és Kultúrtér és megnyílt a Hadik kávéház.

A Bartók Béla út kulturális szolgáltatói, vendéglátói, kereskedői 2013-ban hozták létre a Bartók Boulevard Egyesületet, amely számos rendezvényével segítette és segíti jelenleg is a Bartók Béla út kulturális helyként való pozícionálását. Ugyancsak 2013-ban kezdte meg tevékenységét az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány, amely az Önkormányzat nyolc, a területen lévő helyiségében alkotóhelyeket, műhelyeket, stúdiókat, valamint egy kortárs művészeti galériát alakított ki.

Mindezen folyamatok szolgálnak alapjául annak, amit ma Bartók-negyednek hívunk, és mely terület és közösség fejlesztésén aztóa is folyamatosan dolgozik Újbuda Önkormányzata.

A Bartók-negyed menedzsment

A Bartók-negyed további fejlődéséért 2023-ban az újbudai önkormányzat kezdeményezte az Bartók-negyed menedzsment létrehozását, hogy a csapat koordinálhassa a negyed életét, és különféle közösségi eseményekkel, a helyi lakók és más szereplők összekapcsolásával járuljon hozzá az információáramláshoz, a közösség erősödéséhez, hogy ezzel váljon a negyed még élhetőbb és jobb hellyé.
 
 

Mivel keresheted a
Bartók-negyed csapatát?

Várjuk azoknak a magánszemélyeknek, informális csoportoknak, lakóközösségnek, szervezeteknek a megkeresését, akiknek a munkáját, ötleteit segíthetjük a területen!

a csapat

Antal Nikolett

Szakmai vezető

Janota Orsolya

Projektvezető, szakmai koordinátor

Széplaki Nóra

Kommunikációs felelős, sajtó

Mihály-Geresdi Zsófia

Grafikus, webdesigner

Szécsi Noémi

Fotós