Kreatív alkotótér – egy hely, ahol a szülő nem a kocsiban várja a foglalkozás végét

A Bercsényi utcában sétálók már felfigyelhettek egy újonnan megjelent, tigrissel védett műhelyre. Ez a hely nem más, mint a Szakkörte. Egy kreatív alkotótér gyerekeknek és felnőtteknek. Kilépve a megszokott, gyerekeknek szánt kézműveskedésből, egy egészen új oldalról közelítik meg a kreatív önkifejezést. Az itt zajló tevékenységek nemcsak a személyes fejlődést segítik elő, hanem a közösségi összetartozás érzését is erősítik. Az álom alapítóival, Somogyi Tímeával és Jenei Szilveszterrel beszélgetünk a következő interjúban.

Mi volt a Szakkörte megalapításának a fő inspirációja? 

A Szakkörtét 2022-ben találtuk ki, ami egy nagyon organikus folyamat eredménye. Két évig közös műhelyteret béreltünk, ahol a munka mellett nagyon sokat beszélgettünk a gyerekkorunkról is, és rájöttünk, hogy a felnövéssel valami kiveszett az alkotási folyamatainkból. Így célunk lett, hogy tudatosan megpróbáltunk visszatérni ahhoz a korai élményhez, ami tele volt szabadsággal, dinamikával, indirekt kreatív játékkal. Ezekből a beszélgetésekből fokozatosan rajzolódott ki az igény a Szakkörtére, és ezek mentén az elvek mentén alakítottuk ki a műhelyfoglalkozás tematikáit is.

Ezzel egy időben az Eleven Blokk segítségével meg is tarthattuk az első workshopunkat az Újbudai Gyermekkönyvünnep keretei közt.

Milyen típusú tevékenységeket találunk nálatok?

Igyekszünk kilépni a klasszikus „tésztaragasztgatós, vécépapírguriga-elefánt ” bűvkörből,

és főként olyan kreatív technikákat mutatunk a gyerekeknek, amikkel saját készítésű játékokat, mini világokat, kiskerteket, mozgatható maketteket, de akár stop motion filmeket is létrehozhatnak és hazavihetnek, miközben megtanulhatják a működésüket, eredetüket. Fontos, hogy ezek a foglalkozások felnőttek számára is élvezetesek legyenek, mert a Szakkörte vasárnapi műhelyeire elsősorban családokat várunk, ahol a szülő nem az autóban üldögélve várja egy-egy workshop végét, hanem együtt játszik és alkot a gyerekekkel.

Jelenleg milyen gyakorisággal szoktatok programokat szervezni? 

Minden vasárnap készülünk új workshoppal. Ősztől pedig szeretnénk bevezetni plusz egy napot, amikor a Szakkörte ajtaja nyitva áll, és a suli vagy ovi után le lehet ugrani hozzánk pár óra szabad alkotásra, ezek már nem családi, hanem kizárólag gyerekműhelyek lesznek.

Milyen hatással van a Szakkörte a közösségi összetartozásra és a helyi identitásra?

Az elmúlt években a Bartók és környéke egyik fő bázisává vált a budapesti kulturális életnek, ezért számunkra központi kérdés, hogy a Szakkörte szellemiségével mi is hozzájáruljunk és alakítsuk ezt a pozitív tendenciát. Úgy vesszük észre, hogy önmagában a tér, amit létrehoztunk, nagyon sok arra járó ember kíváncsiságát felkelti, de például a foglalkozások előtt pár nappal az aktuális program plakátja mellé csinálunk egy mini „kirakatot” is, ahol az adott workshopon készülő játék prototípusa látható. 

Összességében azt reméljük, hogy vizuálisan is, és értékrendben is színessé, játékossá és izgalmassá tudjuk tenni a negyed kulturális életét. 

Milyen együttműködéseket alakítottatok ki más helyi szervezetekkel vagy vállalkozásokkal?

Felvettük a kapcsolatot a Bartók-negyeddel, az Adaptérrel, az Eleven Blokkal, a Valyóval, megismerkedtünk a szemben lévő Temple Community Centerrel. Utóbbival közös gyógynövényes workshopot tervezünk, de a szomszédságunkban lévő Éva képkeretező műhelyével is, tőle pedig a leeső anyagokat kaphatjuk meg, amiket fel tudunk használni a különböző projektek során.

Milyen kihívásokkal néz szembe a Szakkörte, továbbá milyen terveitek vannak a következő évekre vonatkozóan?

Számunkra nagyon fontos a fenntarthatóság, igyekszünk hulladékokból, maradék anyagokból dolgozni, ez gyakran igazán nagy kihívás, sok tervezést és újragondolást igényel. Emellett sok energiát kell fordítanunk arra is, hogy minél több szülőhöz megtaláljuk az utat, és arra ösztönözzük őket, hogy próbálják ki, milyen az, amikor egy kreatív alkotótérben tölthetnek időt a gyerekeikkel.

A közeljövőben szeretnénk megvalósítani az egyik álmunkat, ami egy több hónapon át tartó kalandműhely, ahol egy mesét keltenénk életre a gyerekekkel. 

Hosszabb távon pedig még több olyan együttműködést szeretnénk kialakítani, amelyek újabb és újabb funkciókat és távlatokat adnak a Szakkörtének, legyen az például a drámapedagógia vagy a gyerekjóga. 

Ki tudnátok ragadni egy különleges emléket, pillanatot a Szakkörte megalakulása óta?

Az egyik kedvenc mozzanatunk tulajdonképpen a mindennapjaink része. A Szakkörtében egy hatalmas, élethű plüsstigris őrzi a rendet, és nem telhet el nap tigrislátogatások nélkül, amikor a gyerekek teljes mámorban húzzák befelé a szüleiket a műhelybe. Itt jegyezzük meg, hogy várjuk a névötleteket, ugyanis a tigris jelenleg csak Tigris.

A programokról a Szakkörte Facebook– és Instagram-oldalakon tájékozódhattok, de a Bercsényi utca 6. szám alatt is megtalálhatjátok a következő program plakátját minden héten.

Továbbá, ha hírlevelet szeretnétek kapni a Szakkörtétől, akkor írjatok a szakkorte@gmail.com-ra!

Oszd meg másokkal is!

AKTUALITÁSOK A NEGYEDBEN

A Bartók-negyed arcai: János Péter

Ti tudtátok, hogy a Móricz Zsigmond körtéren a díszcseresznye fák között található egy valódi cseresznyefa is? János Péter tudja, sőt, minden évben szed is magának belőle és körbe kínálja az ismerőseit. 1987 óta él már a Bartók-negyedben. A Szabolcska Mihály utca sárga macskakövei már első percben megfogták, a környék hangulata, az emberek, a mindennapok pedig azóta is itt tartják.

Bárka: 13 nemzetiség a Feneketlen-tó partján

Idén is megrendezésre kerül az Újbudán élő nemzetiségeknek ünnepe! A fesztivál visszatér rég szeretett helyszínére, a Feneketlen-tóhoz, az Új Budai Parkszínpad köré és belé. Délelőttől gyerekprogramokkal, táncházakkal, kóstolóval, kézművesprogramokkal, több mint 20 zenés, néhol táncos fellépéssel, táncházzal, Parno Graszttal és fanfárokkal ismerhetitek meg közelebbről a velünk élők kultúráit.

56_23: Akik nincsenek itt

Menni vagy maradni nehezebb? Május 25-én lesz a bemutatója annak a közösségi színházi produkciónak, mely a Paralel Alkotócsoport, a MU Színház és a Bartók-negyed együttműködésében valósul meg, és a kivándorlás dilemmáját dolgozza fel 1956 emlékezetéből kiindulva egészen napjainkig. A projekt kapcsán Tóth-Czifra Júlia készített interjút Fazekas Ellával, Róbert Júliával és Török Tímeával, amit alább olvashattok: