HARMÓNIÁBAN

pályázat - összhang a közösség erejébőL

Az egyensúlyra és harmóniára törekvés nemcsak individuális, de közösségi cél is lehet. Pályázatunk is ezt a célt szolgálja: a harmónia megteremtését a közösség erejéből a Bartók-negyedben. Hiszünk benne, hogy a negyed meglévő kulturális, civil, közösségi és gazdasági erőforrásaira építve az összhang helyspecifikus érték lehet.

Összesen 7 millió Ft értékben támogatjuk lakóközösségeinket, a helyi együttműködéseket és közös tereink alakítását.

Jelentkezz ötleteddel, valósítsd meg segítségünkkel, tegyünk együtt a Bartók-negyed harmóniájáért!

A Bartók-negyedről

Újbuda Önkormányzata az ikonikus Bartók Béla út és térségének revitalizációjával és összefogásával egy helyi ökoszisztéma kialakításán dolgozik, melyben az élhető lakókörnyezet megvalósítása mellett kiemelten fontosak a közösségi és kulturális kezdeményezések is. A Bartók-negyedben megfér egymás mellett a minőségi kultúra és szórakozás, a folyamatos fejlődés, mindeközben pedig egy biztonságot és feltöltődést nyújtó otthon marad a lakosok számára.

Ha a jelölt területről pont csak egy-egy utcával lógnál ki valamelyik irányba, de szuper program jutott eszedbe, jelentkezz nyugodtan!

Pályázat kiírója

KözPont Újbudai Kulturális Nonprofit Kft. (Cg. 01-09-166854, székhely: 1113 Budapest, Zsombolyai utca 4.), amely az Újbuda Önkormányzata kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság.

Jelentkezők köre

Itt laksz?

Bartók-negyedben lévő lakóközösségek, lakossági csoportok, közösségek és az őket képviselő nagykorú magánszemélyek

Itt ügyködsz?

Bartók-negyedben lévő vagy ahhoz kapcsolódó, ide projektet megálmodó civil és gazdasági szervezetek

Pályázati kategóriák

Harmóniában egymással

A saját otthonunk utáni első városi szövet, melybe illeszkedünk, a lakóközösség. Szeretnénk kiemelten foglalkozni a társasházakkal, ezzel a kis léptékű, de meghatározó városi közeggel.

Ebben a kategóriában olyan pályázatokat várunk, melynek megvalósítási tere egy vagy több szomszédos társasház összefogásából alakul ki. Akár valami apró változás elérését szolgálja, akár sok környékbelit mozgósít, a cél, hogy harmóniában legyünk szomszédságunkkal.

Jöhetnek a közös programok és ház- vagy utcafesztiválok, kertszépítés és csere-bere, ünnepségek, workshopok, komposztálóépítés vagy épp zenés délután a gyerekeknek. Ha a társasházban épp valamilyen szervezet vagy vállalkozás is működik, fogjatok össze közösen a házért. A lényeg a szomszédsági kapcsolatok erősítése.

Harmóniában ügyeinkkel

A Bartók-negyed egyik nagy értékének tartjuk a fontos ügyek támogatását, és nagyon szeretnénk, ha ezek az ügyek még nagyobb figyelmet kapnának. Ennek egyik lehetséges módja pedig az ügyekért tevők együttműködése lehet.

Ebben a kategóriában olyan pályázatokat várunk, melyek kollaboráción alapulnak valamilyen ügy, vagy érték kiemelésért. Civil, gazdasági és kulturális szervezetek, lakóházak vagy épp magánszemélyek közös projektje lehet ez, melynek célja a társulás és a közös megvalósítás a nagyobb láthatóságért, valamint az erőforrások megosztásáért.

Jöhetnek a közös tematikus események, nyílt napok, a közös tanulás workshopokon keresztül, a különböző civil, kulturális vagy épp környezeti ügyekért dolgozók együtt megvalósuló programjai és projektjei. Ide tartozhatnak a nyilvános ismeretterjesztő vagy kulturális programok, melyek valamilyen ügyet támogatnak az együttműködésen keresztül, fókuszuk pedig az edukáció és a tudásátadás.

Harmóniában a térrel

A köztereket nap mint nap használjuk, milyen jó lenne hát, ha azok minél inkább minket szolgálnának. A városban átrohanva gyakran elfelejtjük, hogy a közösen használt tereink többek is lehetnek, mint egy parkoló vagy egy forgalmas átszállóhely.

Ebben a kategóriában olyan pályázatokat várunk, melyek a közterek élhetőbbé tételét tűzik ki célul, rosszul vagy alulhasznált területekbe álmodnak bele valami újat. A közterület nyitott közösségi tér, ezt a funkcióját pedig alakításával és felhasználásával tudjuk elérni.

Jöhetnek a helyspecifikus és köztéri programokat, az új funkciók, és a kisebb-nagyobb zöldítések is. Ide tartozhatnak az egynapos programok, melyek során a megszokottól eltérően használjuk a közteret, vagy alulhasznosított helyen tudunk új programon részt venni. Köztéri vásár, tollas bajnokság a Feneketlen-tónál vagy vakrandi a Móricz Zsigmond téri Gombánál!

Pályázaton elosztható összeg,
a támogatások mértéke

A pályázatok támogatására összesen bruttó 7.000.000 Ft áll rendelkezésre.

Az egyes pályázatokra megítélhető támogatás minimális összege bruttó 50.000 Ft, maximális összege bruttó 800.000 Ft.

A pályázat utófinanszírozással működik, így nyertes pályázat esetén az elnyert összeget a teljesítés után, megfelelő dokumentáció leadását követően utaljuk át. Indokolt esetben 50% előleg igénylése lehetséges.

A pályázathoz
kapcsolódó határidők

Benyújtás határideje: 2024. április 30., kedd

Értesítés a pályázat eredményéről: 2024. május 7., kedd

A szerződés megkötése: 2024. május 15.

Megvalósítási határidő: 2024. május 15. – 2024. december 31.

A benyújtás határideje előtt lehetőség lesz személyes találkozóra is, ahol jó gyakorlatok rövid bemutatása után kérdezz-felelek keretén belül még többet megtudhatsz a pályázat részleteiről. Az eseményt hamarosan offline és online is megtalálod majd. Gyere, kérdezz, inspirálódj!

Ha mégis írásban kérdeznél tőlünk, keress minket a bartoknegyed@ujbudakozpont.hu e-mail címen.

Ha még kell egy kis idő, inspirálódj a megvalósuló projektekből a következő hónapok folyamán, mert nyár végén újra megnyitjuk a pályázatot egy kisebb összegre. Viszont ha már most van ötleted akár az adventi időszakra, arra biztatunk, hogy jelentkezz a tavaszi határidőig, hiszen több forrás áll rendelkezésre és több idő maradhat az előkészítésre is.

A JELENTKEZÉS MENETE

1. Töltsd le az alábbi linkről a jelentkezési lapot, mely a pályázati anyagodat és a költségvetést fogja tartalmazni.

2. A letöltött jelentkezési lapon írd meg a projekted részleteit és a költségvetésedet a költségvetési segédlet kitöltésével.

3. Az alábbi linkre kattintva töltsd ki a digitális űrlapot. A digitális űrlapon belül kell feltölteni a kitöltött jelentkezési lapot, valamint a pályázati kategóriádhoz tartozó további papírokat.

A pályázatodtól függően a jelentkezési lapon kívül az alábbiakat várjuk:

  • Támogatói nyilatkozat társasházak közös terei esetén:

Ha a benyújtott pályázat megvalósulási helyszíne egy társasház közös tere vagy terei, akkor a társasház legalább 50+1%-ának támogatói nyilatkozatot kell aláírnia (lakásonként max. 1 fő).

Készítettünk mintát is, használd nyugodtan!

  • Együttműködési nyilatkozat több szereplő esetén:

Ha kollaborációban hoznál létre izgalmas projektet vagy már kinézted a helyszínt, együttműködési nyilatkozatot kell leadnod. Ez a nyomtatvány tartalmazza, hogy kik működnek együtt (akkor is, ha az egyik fél nem közvetlenül a Bartók-negyedben működik), és hogy nyertes pályázat esetén vállalják a közös munkát.

Készítettünk mintát is, használd nyugodtan!

FONTOS!

Ha köztéri projektet tervezel, nagy valószínűséggel közterület-használati hozzájárulásra engedélyre van szükség. Ilyen esetben a hozzájárulás beszerzése a pályázó felelőssége. A pályázati jelentkezésnek nem feltétele a már megszerzett hozzájárulás, azonban az elbírálás során szempont lehet az időbeli megvalósíthatóság. A közterületre szánt projektet úgy tervezd, hogy ne felejts el időt szánni az ügyintézésre.

Közterület tartozhat a fővároshoz vagy a kerületi önkormányzathoz.

  • A fővárosi közterületek listája, az ügyintézés menete, a formanyomtatvány ITT.
  • Az önkormányzati közterületek listája, az ügyintézés menete, a formanyomtatvány ITT.


Ha mégis segítségre lenne szükséged, kérdezz vagy kérj konzultációs időpontot a bartoknegyed@ujbudakozpont.hu e-mail címen.

A pályázat benyújtásának határideje:
2024. április 30.

A leadást követően két munkanapon belül válaszolunk neked, ha sikeresen megkaptuk a pályázatodat, illetve felszólítunk a hiánypótlásra, ha szükséges.

Ismételjünk még egyszer!

Értékelési
szempontok

A pályázat alapvető értékelési szempontjai a pályázati űrlap helyes kitöltése és leadása, a megvalósíthatóság és a megalapozott költségvetés. Három szempontot azonban plusz pontokkal jutalmazunk az elbírálás során. Ezek számunkra is kiemelten fontos értékek, így azon projektek, melyek ezekre érzékenyen reagálnak vagy ezeket megvalósítják, előnyt élvezhetnek a nyertesek kiválasztása során. Plusz ponttal jutalmazzuk, ha ötleted:
Nem támogatható tevékenységek:

EREDMÉNYHIRDETÉS

A pályázat eredményéről a zsűri döntését követően minden pályázót – az űrlapon megadott e-mail címen – legkésőbb 2024. május 7-ig értesítünk. A nyertes pályázók pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy nevüket és a pályázatuk rövid leírását a KözPont Újbudai Kulturális Nonprofit Kft. a rendelkezésére álló média felületeken (pl. honlap, Facebook oldal) közzétegye.

Szerződéskötés és megvalósítás

A nyertes pályázókkal a KözPont Újbudai Kulturális Nonprofit Kft. együttműködési megállapodást köt.

A nyertes pályázatok megvalósítása a szerződéskötést követően indulhat, de legkésőbb 2024. december 31-ig kell kivitelezni.

Olyan nyertes pályázatok esetében, ahol a pályázó igényli vagy a zsűri szükségesnek látja, személyes projektindító konzultációt tartunk.

A pályázónak a projekt befejezését követően 8 napon belül szöveges beszámolót és legalább 5 fotót tartalmazó fotódokumentációt kell készítenie, és azt elektronikusan elküldenie a bartoknegyed@ujbudakozpont.hu e-mail címre. A beszámolóban ki kell térnie a tevékenység megvalósításának részleteire, az elért eredményekre és a megszerzett tapasztalatokra. A beszámolót követően teljesítésigazolást állítunk ki, amely alapján a megítélt összeg 30 napon belül kerül kifizetésre.

Hogyan tudunk még segíteni a pályázatod leadásában?

Partner és helyszín kereső

Szuper ötlet jutott eszedbe, de valami még hiányzik? Segítünk!

Ha még helyszínt vagy akár partnert keresel a projektedhez, böngészd át a Bartók-negyed térképét, melyet ezen a linken találsz:

Ha szükséged lenne rá az ötletedhez, hogy valamelyik szereplővel kapcsolatba kerülj, írj nekünk és összekötünk vele.

Böngészhető cikkek tára

Inspirálódnál? Segítünk!

Úgy gondoltuk, sokat segíthet az ötletelésben, a szervezésben és a kivitelezésben is néhány korábbi érdekes megvalósult példa. Itt ezek között nézelődhetsz. Használd nyugodtan, inspirálódj, tanulj, olvass!

A kerület Szabad a tér pályázata keretében közel 40 ötlet valósult meg az elmúlt évek során. Közülük néhány megvalósult projektről mutatunk fotókat, videókat, kattints ezekhez a program nevére.

A Fordított szerenád program során az egy utcában lakó zenészek adtak teraszkoncertet a házban és környéken lakóknak.

Hajnali felolvasóestekre mehettek az érdeklődők a Hajnali háztetők programján, ahol a napfelkeltével egyidejűleg hallgathattak irodalmat.

Az átmenő autóforgalom megszüntetéséért szervezték a Szedersor családi utcafesztivált, mely színes programokkal, bolhapiaccal és növény csere-berével várta a helyieket.

Számos jó projekt valósult meg városszerte is az elmúlt években, a Budapest Tuning és a Flaszter Fesztivál oldalán is sok inspirációt találtok jó gyakorlatokból.

Ötletek és jó gyakorlatok

Még mindig nem vagy biztos benne, melyik kategóriában vagy milyen ötlettel pályázz? Segítünk!

Minden kategóriában összeírtunk néhány ötletet gondolatindítónak. Ezek megkönnyíthetik a saját pályázatod kategorizálását, de akár az ötletelést is.

Harmóniában egymással

felolvasóest / házfesztivál / komposztáló, kertszépítés / közös városséta / mesedélután / csere-bere

Harmóniában ügyeinkkel

környezettudatosság esemény / nyílt nap / műteremlátogatás / új közös eseménysorozat / két galéria közös tematikus kiállítása / designvásár

Harmóniában a térrel

köztéri könyvcsere / sarki koncertek / szabadtéri közös főzés / közösségi kert / térspeficikus színházi előadás / kis zöldsáv kialakítása

Kérdésed van?

Ha szeretnél velünk kapcsolatba lépni, elérsz minket a bartoknegyed@ujbudakozpont.hu e-mail címen.

A pályázatra vonatkozó adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találjátok.