Aktualitások

A Bartók-negyed minden nap kínál valami újdonságot. Ezen az oldalon azt böngészheted, mik az aktuális programok, lehetőségek, események a negyed területén.

Folytatódik a Bartók-negyed krónikák

November 30-án folytatódik a Bartók-negyed krónikák, ezúttal Szentimreváros építészettörténetével ismerkedünk meg. Déry Attila, Ybl-díjas építészmérnök beszél a Gellért-hegytől délre eső terület előtörténetéről, kialakulásáról és fejlődéséről. 

A részvétel díjmentes, de regisztráció szükséges a bartoknegyed@ujbuda.hu címen.

Második alkalmához érkezett az 56_23 projekt

Ezúttal oral history előadásra és open micre hívunk titeket! Az esemény első részében Somlai Katalin történésszel az egykori 1956-os Intézetről, az oral historyról, mint kutatási módszerről, és a történelmi emlékezet felépítéséről beszélgetünk. Aztán rögtönzött kutatásként egy játékos open mic keretében hallgatjuk meg egymás személyes 1956-hoz kapcsolódó történeteit.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: paralelcsoport@gmail.com.

Újbudai Nemzetiségek Ünnepe

Ezen a héten megünnepeljük azt, hogy hányfélék vagyunk, hány helyről jövünk, hány kultúrát ápolunk külön-külön és vállvetve egyaránt. Bemutatkoznak a kerületi bolgárok, cigányok, görögök, horvátok, örmények, lengyelek, németek, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok. Tartsatok velünk a kerület közterein és meghatározó kulturális helyszínein, művházaktól, galériákon át kávézókig, ahol ezen a héten, október 9. és 15. között közel 40 ingyenes programmal várunk titeket.

56_23

Milyen útjai vannak az emlékezésnek? Miről kellene szólnia egy ma készülő 1956-ra emlékező köztéri alkotásnak? Mitől lesz egy emlékmű igazán a közösségé? Az 56_23 első előkészítő workshopján Mélyi József művészettörténésszel beszélgetünk a hazai emlékműkultúráról és az 1956-os emlékművekről. Az program második felében közösen készítünk egy 1956-os emlékművet.

Bartók-negyed krónikák: Saly Noémi előadása

Nyolc alkalmas negyed-megismerő, helytörténeti előadás sorozatot indítunk Mika Edit helytörténész szakmai vezetésével. Az első alkalom, szeptember 28-án a Tabán és a Gellérthegyalja történetét ismerhetik meg a résztvevők Saly Noémi irodalomtörténész, Budapest-történész előadásán. A program díjmentes de regisztráció köteles a bartoknegyed@ujbuda.hu címen.

Ménesi Utcabál

Ménesi utcabál

Harmadjára utcabáloztak a Ménesi út lakói, a Szabad a Tér pályázat segítségével.

Bartók Feszt' 2023

Bartók Feszt’

Idén második alkalommal rendeztük meg a kerület legnagyobb civil és zenei fesztiválját, a Bartók Feszt’-et. 22 országos és helyi szervezettel, 7 nagykoncerttel, 3 gyerekkoncerttel, több mint 40 programmal, és 6 féle helytörténeti sétával vártunk titeket a Szent Gellért téren és a Műegyetem rakparton. Az idei hangulathoz nézd meg az összefoglaló videónkat, jövőre pedig újra várunk!