Aktualitások

A Bartók-negyed minden nap kínál valami újdonságot. Ezen az oldalon azt böngészheted, mik az aktuális programok, lehetőségek, események a negyed területén.

A Bartók-negyed arcai: János Péter

Ti tudtátok, hogy a Móricz Zsigmond körtéren a díszcseresznye fák között található egy valódi cseresznyefa is? János Péter tudja, sőt, minden évben szed is magának belőle és körbe kínálja az ismerőseit. 1987 óta él már a Bartók-negyedben. A Szabolcska Mihály utca sárga macskakövei már első percben megfogták, a környék hangulata, az emberek, a mindennapok pedig azóta is itt tartják.

Szabad a tér: Élményépítő pályázat újbudai közösségek részére

Utcabál? Közösségi piknik? Gangszépítés? Újra itt a Szabad a Tér! Ha Újbudán laksz, és van jó ötleted, hogyan tehetnéd környezetedet szebbé, vagy hogyan építhetnéd lakóközösségedet, ne habozz, indulj pályázatunkon, és (sz)építsük együtt a kerületet!

Bárka: 13 nemzetiség a Feneketlen-tó partján

Idén is megrendezésre kerül az Újbudán élő nemzetiségeknek ünnepe! A fesztivál visszatér rég szeretett helyszínére, a Feneketlen-tóhoz, az Új Budai Parkszínpad köré és belé. Délelőttől gyerekprogramokkal, táncházakkal, kóstolóval, kézművesprogramokkal, több mint 20 zenés, néhol táncos fellépéssel, táncházzal, Parno Graszttal és fanfárokkal ismerhetitek meg közelebbről a velünk élők kultúráit.

56_23: Akik nincsenek itt

Menni vagy maradni nehezebb? Május 25-én lesz a bemutatója annak a közösségi színházi produkciónak, mely a Paralel Alkotócsoport, a MU Színház és a Bartók-negyed együttműködésében valósul meg, és a kivándorlás dilemmáját dolgozza fel 1956 emlékezetéből kiindulva egészen napjainkig. A projekt kapcsán Tóth-Czifra Júlia készített interjút Fazekas Ellával, Róbert Júliával és Török Tímeával, amit alább olvashattok:

Eleven Tavasz

Már nagyon itt a tavasz! A Bartók Béla Boulevard pedig újra elhozta az Eleven Tavaszt! Május 3-án és 4-én színes programkavalkádra készülhettek a Gellért tértől egészen a Feneketlen-tó vonaláig. Workshopoktól kezdve könnyűzenei koncerteken, kiállításokon, kézműves-foglalkozásokon át sok mindenre lehet számítani. Kreatívkodjunk!

Légy-ott! Városi közösségépítő meet-up

Hogyan fejlődhet tovább egy városrész, hogy az ott élők igényeit kiszolgálja, sőt még többet adjon nekik: otthont, kapcsolódást, egymáshoz tartozást? Visszatér a Légy-ott meet-up sorozat a Bartók-negyedben! Egy találkozási lehetőség a város tenni vágyó, civil szereplőinek, valamint jó alkalom arra, hogy ötleteinkhez inspirációt, támogatást és erőforrást gyűjtsünk.
Legyünk együtt Budapest kreatív mozgatórugói!
Légy-ott! Légy itt! Légy a része!

Bartók-negyed krónikák: A Gellérthegy változó arculata

Egy különleges városrész, értékek, pusztulás, esélyek, lehetőségek. Entz Géza művészettörténész a Karinthy Szalonban április 25-én megvizsgálja, hogy mi is történt az utóbbi másfél évszázadban, továbbá, hogy pontosan milyen feladatok várnak ránk és milyen jövő vár eme értékálló örökségre.  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A Bartók-negyed arcai: Vo Son Nam

Ki ne szeretne egy finom kávét? A Bartók-negyed arcai videósorozatunk következő interjúalanya a Caphe by Hai Nam társtulajdonosa, Vo Son Nam, aki megosztja velünk gondolatait, ötleteit a Bartók Béla út egyik legemblematikusabb helyéről, továbbá a negyed jövőjéről. 

RenoPont, ingyenes energetikai tanácsadás

Megtakarítás? Jó érzés, amikor az ember nemcsak pénzt, hanem energiát is meg tud spórolni egy kis odafigyeléssel. A RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központban folyamatosan működő, ingyenes energetikai tanácsadásra van lehetőségük a negyed lakóinak, hogy a legtöbbet tudják kihozni az otthonukból. 

Tavaszi Nagytakarítási Akció

Nagytakarítási akció! Ha ti is rendeznétek, szépítenétek a környezeteteket, figyelmetekbe ajánljuk a következő lehetőségeket: A kerületi lakosok térítésmentesen komposztálókeretek és zöldhulladék-gyűjtő zsákokat igényelhetnek az önkormányzattól.  Az aprítékolási akció keretében pedig szerves hulladékoktól válhattok meg, továbbá veszélyes és elektronikai hulladékok leadására is van lehetőség háztartási mennyiségben. 

Zöld sziget pályázat 2024

Társasházak, civil szervezetek figyelem! Ismét zöldülünk! Környezetépítő tevékenységek elősegítésére pályázatot hirdet Újbuda Önkormányzata. Kertek szépítésére, virágok és fás szárú növények telepítésére, konyhakerti növények ültetésére, gondozására, ingatlan előtti közterület zöldítésére és rendezett környezet kialakítására pályázhattok.

Leadási határidő: augusztus 26.

HARMÓNIÁBAN / PÁLYÁZAT – ÖSSZHANG A KÖZÖSSÉG EREJÉBŐL

Pályázzatok a lakóközösségetek, közös tereitek és helyi együttműködések alakítására!
Jelentkezz ötleteddel, valósítsd meg segítségünkkel, tegyünk együtt a Bartók-negyed harmóniájáért!
A pályázat teljes keretösszege: 7 millió forint
Határidő: 2024. április 30.

Húsvét a negyedben

Kalácsfonás? Hangverseny? Tojásvadászat? És még minden más, amit egy jó kis húsvéti készülődés során el lehet képzelni. A teljes ünnepre hangolódás érdekében, a nagyhét minden napján különleges és emlékezetes programokkal várunk Titeket a Bartók-negyedben! További részleteket pedig itt találhattok:

Húsvéti kincsvadászatra fel!

Március 30-án 11 kincsvadászati állomáson várjuk a húsvéti felfedezőket, kicsiket, nagyokat szuper ajándékokkal, finom falatokkal és rengeteg élménnyel! Sőt, aki az összes pecsétet összegyűjti a térképén, a B32-ben meglepetés-ajándékcsomaggal gazdagodhat! Kincsvadászok felkészülni, rajt!

A részvétel ingyenes, de regisztrációköteles, ide kattintva elérhető a regisztrációs űrlap.

Utazás a ruhatár körül: Karinthy, kortársai és a divat

A Bartók-negyed Krónikák következő alkalmán lehetőségünk lesz Karinthy írásain keresztül visszarepülni a múltba. Belepillantunk a két világháború közötti divat világába, divatszalonokba, a korzó nyüzsgésébe és megismerkedünk az akkori női és férfi eleganciával.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a bartoknegyed@ujbudakozpont.hu címen.

Újbudai Húsvét

Itt a nyuszi és a húsvét, úgyhogy március 22-e és 30-a között Újbudán több mint 40 családi és gyermekprogrammal, ünnepváró eseménnyel, koncerttel és előadással készülünk 8 különböző helyszínen. 

További részleteket az eseményben találtok:

A Bartók-negyed arcai: Miklusicsák Alíz

Színházi előadás egy nappaliban? Regényfelolvasás egy újbudai háztetőn? Videós sorozatunk következő interjúalanya Miklusicsák Alíz alkotóművész, aki megnyitotta otthona ajtaját a kultúra és a helyi közösségi élet előtt.

Balkonszépítő pályázat

Figyelem, figyelem, zöldüljünk! Itt az idő megpályáztatni balkonjainkat és teraszainkat, hogy elérhesse őket is a tavasz. A pályázat keretében lehetőség van virágok, cserjék ültetésére, konyhakertek létesítésére és gondozására, mind balkonokon, mind teraszokon vagy erkélyeken. Részletekért kattints alább, és legyünk zöldek!

Családi társasjátékos délelőttök a B29-ben

Eljött a játék ideje minden korosztálynak a B29 Ifjúsági Közösségi Térben! Újbuda Önkormányzata a Játszóház Projekt – TársasSulival karöltve 2024-ben is folytatja havi rendszerességgel a családi társasjátékos programjait. A játékmesterek már felkészültek, kattints a dátumokért, és indulhat a társas!

Sémáink: Elhagyatottság és érzelemmegvonás

10 alkalmas pszichológiai sorozattal várunk az Adaptérben, ahol megvizsgáljuk a mindennapjainkat befolyásoló, berögzült viselkedésmódokat és maladaptív sémákat. Az első alkalom során utánanézünk az elhagyatottság és az érzelemmegvonás sémáinak Scheller Virág sématerápiás konzultással és Sakradi Bálint szakpszichológussal.

Dobpergés… újra NagyElőadó!

2024-ben is megtöltjük a rakpartot zenével, bizony, itt a NagyElőadó! Idén 70 zenekar jelentkezésével indítottuk a szezont, márciusban pedig már az első elődöntő is lezajlott. A másodikról nehogy lemaradj! Április 11-én szurkoljunk együtt a feltörekvő zenekaroknak!

Újbuda gyerekeknek – könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés

A B32 Galéria és Kultúrtér ad otthont a Tiéd a város című könyvsorozat bemutatójának és egy hozzá tartozó kerekasztal-beszélgetésnek. A kiadvány játékos feladatok segítségével ismerteti meg a gyerekekkel a környezetüket, Újbudát, és erősíti a kötődést a kerülethez. A helyi oktatási intézmények és 4. évfolyamos diákok az önkormányzat támogatásával ingyenesen juthatnak hozzá a kiadványhoz.

BARTÓK-NEGYED KRÓNIKÁK: VELOCIPÉD, SAKK ÉS JAZZ

A nyolcalkalmas helytörténeti előadássorozat következő állomásán a lágymányosi kávéházak
életével, kávésaival, vendégeivel és krónikásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők Saly Noémi
irodalom- és Budapest-történész segítségével. A program díjmentes, de regisztrációköteles a
bartoknegyed@ujbudakozpont.hu címen. A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadás új helyszíne a B32 Galéria.

A BARTÓK-NEGYED ARCAI: FARKAS JULI

Most induló sorozatunkban a Bartók-negyed életének fontos és érdekes szereplőivel ismerkedhetnek meg. Elsőként Farkas Julit, a B32 Galéria és Kultúrtér vezetőjét kérdeztük munkájáról, motivációiról, élményeiről és a jövőt illető elképzeléseiről.

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉG A KULTURÁLIS ÉS A CIVIL SZFÉRA SZEREPLŐINEK

Elérhetőek Újbuda 2024. évi, a kulturális és a civil szférát segítő pályázatai. Az önkormányzat az
egyenként 20 millió forint keretösszegű kiírásokkal a civil és kulturális szervezetek működését,
valamint kulturális programok megvalósulását kívánja támogatni. A pályázatok beadási határideje: 2024. március 1. (péntek)

Bartók-negyed krónikák – Festők Budája

2024. január 26-án tart előadást Feledy Balázs művészeti író, művészetkritikus, kurátor, elsősorban a kortárs magyar vizuális művészetek – képzőművészet, iparművészet, fotográfia – kutatója, elemzője. Előadása címe: Festők Budája – Pillanatképek immár több mint száz év képzőművészetéből.
A részvétel ezúttal is díjmentes, de regisztráció szükséges a bartoknegyed@ujbuda.hu címen.

Advent a negyedben

A Szabad a Tél pályázatunk keretében az Építész Szakkollégium és a 11_11 egész napos adventi kavalkádra vár titeket a Kende utcába. Gyermekprogramok, ünnepi utcabútor készítés, sámliworkshop és épületfalra vetített gyermekrajzkiállítás is vár titeket egész nap a Kende utca 1-ben.

BBB Advent a Gárdonyi téren

Színház, koncert és kézműveskedés a negyedben! December 16-án, szombaton egész napos ingyenes ünnepi programokkal várunk titeket a Gárdonyi téren!

Lesz itt karácsonyi hangulatinstalláció, kameraszínház, karácsonyi csuhéj készítés, koncert, forralt bor kóstolás, adventi koszorú készítés… és még hosszan sorolhatnánk, mivel várunk titeket az utolsó előtti adventi hétvégén.

Zárjuk az 56_23 workshopokat

Utolsó alkalmához érkezik az 56_23 workshopsorozatunk a Paralel Alkotócsoporttal. 

Miért dönt valaki úgy, hogy elhagyja a hazáját? Mi az a folyamat, amiben eljutunk ehhez a döntéshez? Mi van az országhatárodon túl? Hárs Ágnes előadására várunk titeket 18:00-tól a Karinthy Szalonba!

Az esemény ingyenes, de regisztráció köteles a paralelcsoport@gmail.com címen.

Tudj meg többet a közterület foglalásról!

Új sorozatunkban tippeket és kapaszkodókat adunk azokhoz a helyi kérdésekhez és ügyekhez, amikkel ti is találkozhattok a negyedbeli mindennapokban. Kövessétek a Facebook oldalunkon a Közös képviselet kampányunkat. Első témánk a közterület foglalás.

Folytatódik a Bartók-negyed krónikák

November 30-án folytatódik a Bartók-negyed krónikák, ezúttal Szentimreváros építészettörténetével ismerkedünk meg. Déry Attila, Ybl-díjas építészmérnök beszél a Gellért-hegytől délre eső terület előtörténetéről, kialakulásáról és fejlődéséről. 

A részvétel díjmentes, de regisztráció szükséges a bartoknegyed@ujbuda.hu címen.

Második alkalmához érkezett az 56_23 projekt

Ezúttal oral history előadásra és open micre hívunk titeket! Az esemény első részében Somlai Katalin történésszel az egykori 1956-os Intézetről, az oral historyról, mint kutatási módszerről, és a történelmi emlékezet felépítéséről beszélgetünk. Aztán rögtönzött kutatásként egy játékos open mic keretében hallgatjuk meg egymás személyes 1956-hoz kapcsolódó történeteit.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: paralelcsoport@gmail.com.

Újbudai Nemzetiségek Ünnepe

Ezen a héten megünnepeljük azt, hogy hányfélék vagyunk, hány helyről jövünk, hány kultúrát ápolunk külön-külön és vállvetve egyaránt. Bemutatkoznak a kerületi bolgárok, cigányok, görögök, horvátok, örmények, lengyelek, németek, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok. Tartsatok velünk a kerület közterein és meghatározó kulturális helyszínein, művházaktól, galériákon át kávézókig, ahol ezen a héten, október 9. és 15. között közel 40 ingyenes programmal várunk titeket.

56_23

Milyen útjai vannak az emlékezésnek? Miről kellene szólnia egy ma készülő 1956-ra emlékező köztéri alkotásnak? Mitől lesz egy emlékmű igazán a közösségé? Az 56_23 első előkészítő workshopján Mélyi József művészettörténésszel beszélgetünk a hazai emlékműkultúráról és az 1956-os emlékművekről. Az program második felében közösen készítünk egy 1956-os emlékművet.

Bartók-negyed krónikák: Saly Noémi előadása

Nyolc alkalmas negyed-megismerő, helytörténeti előadás sorozatot indítunk Mika Edit helytörténész szakmai vezetésével. Az első alkalom, szeptember 28-án a Tabán és a Gellérthegyalja történetét ismerhetik meg a résztvevők Saly Noémi irodalomtörténész, Budapest-történész előadásán. A program díjmentes de regisztráció köteles a bartoknegyed@ujbuda.hu címen.

Ménesi Utcabál

Ménesi utcabál

Harmadjára utcabáloztak a Ménesi út lakói, a Szabad a Tér pályázat segítségével.

Bartók Feszt' 2023

Bartók Feszt’

Idén második alkalommal rendeztük meg a kerület legnagyobb civil és zenei fesztiválját, a Bartók Feszt’-et. 22 országos és helyi szervezettel, 7 nagykoncerttel, 3 gyerekkoncerttel, több mint 40 programmal, és 6 féle helytörténeti sétával vártunk titeket a Szent Gellért téren és a Műegyetem rakparton. Az idei hangulathoz nézd meg az összefoglaló videónkat, jövőre pedig újra várunk!