Aktualitások

A Bartók-negyed minden nap kínál valami újdonságot. Ezen az oldalon azt böngészheted, mik az aktuális programok, lehetőségek, események a negyed területén.

BARTÓK-NEGYED KRÓNIKÁK: VELOCIPÉD, SAKK ÉS JAZZ

A nyolcalkalmas helytörténeti előadássorozat következő állomásán a lágymányosi kávéházak
életével, kávésaival, vendégeivel és krónikásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők Saly Noémi
irodalom- és Budapest-történész segítségével. A program díjmentes, de regisztrációköteles a
bartoknegyed@ujbuda.hu címen. A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadás új helyszíne a B32 Galéria.

A BARTÓK-NEGYED ARCAI: FARKAS JULI

Most induló sorozatunkban a Bartók-negyed életének fontos és érdekes szereplőivel ismerkedhetnek meg. Elsőként Farkas Julit, a B32 Galéria és Kultúrtér vezetőjét kérdeztük munkájáról, motivációiról, élményeiről és a jövőt illető elképzeléseiről.

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉG A KULTURÁLIS ÉS A CIVIL SZFÉRA SZEREPLŐINEK

Elérhetőek Újbuda 2024. évi, a kulturális és a civil szférát segítő pályázatai. Az önkormányzat az
egyenként 20 millió forint keretösszegű kiírásokkal a civil és kulturális szervezetek működését,
valamint kulturális programok megvalósulását kívánja támogatni. A pályázatok beadási határideje: 2024. március 1. (péntek)

Bartók-negyed krónikák – Festők Budája

2024. január 26-án tart előadást Feledy Balázs művészeti író, művészetkritikus, kurátor, elsősorban a kortárs magyar vizuális művészetek – képzőművészet, iparművészet, fotográfia – kutatója, elemzője. Előadása címe: Festők Budája – Pillanatképek immár több mint száz év képzőművészetéből.
A részvétel ezúttal is díjmentes, de regisztráció szükséges a bartoknegyed@ujbuda.hu címen.

Advent a negyedben

A Szabad a Tél pályázatunk keretében az Építész Szakkollégium és a 11_11 egész napos adventi kavalkádra vár titeket a Kende utcába. Gyermekprogramok, ünnepi utcabútor készítés, sámliworkshop és épületfalra vetített gyermekrajzkiállítás is vár titeket egész nap a Kende utca 1-ben.

BBB Advent a Gárdonyi téren

Színház, koncert és kézműveskedés a negyedben! December 16-án, szombaton egész napos ingyenes ünnepi programokkal várunk titeket a Gárdonyi téren!

Lesz itt karácsonyi hangulatinstalláció, kameraszínház, karácsonyi csuhéj készítés, koncert, forralt bor kóstolás, adventi koszorú készítés… és még hosszan sorolhatnánk, mivel várunk titeket az utolsó előtti adventi hétvégén.

Zárjuk az 56_23 workshopokat

Utolsó alkalmához érkezik az 56_23 workshopsorozatunk a Paralel Alkotócsoporttal. 

Miért dönt valaki úgy, hogy elhagyja a hazáját? Mi az a folyamat, amiben eljutunk ehhez a döntéshez? Mi van az országhatárodon túl? Hárs Ágnes előadására várunk titeket 18:00-tól a Karinthy Szalonba!

Az esemény ingyenes, de regisztráció köteles a paralelcsoport@gmail.com címen.

Tudj meg többet a közterület foglalásról!

Új sorozatunkban tippeket és kapaszkodókat adunk azokhoz a helyi kérdésekhez és ügyekhez, amikkel ti is találkozhattok a negyedbeli mindennapokban. Kövessétek a Facebook oldalunkon a Közös képviselet kampányunkat. Első témánk a közterület foglalás.

Folytatódik a Bartók-negyed krónikák

November 30-án folytatódik a Bartók-negyed krónikák, ezúttal Szentimreváros építészettörténetével ismerkedünk meg. Déry Attila, Ybl-díjas építészmérnök beszél a Gellért-hegytől délre eső terület előtörténetéről, kialakulásáról és fejlődéséről. 

A részvétel díjmentes, de regisztráció szükséges a bartoknegyed@ujbuda.hu címen.

Második alkalmához érkezett az 56_23 projekt

Ezúttal oral history előadásra és open micre hívunk titeket! Az esemény első részében Somlai Katalin történésszel az egykori 1956-os Intézetről, az oral historyról, mint kutatási módszerről, és a történelmi emlékezet felépítéséről beszélgetünk. Aztán rögtönzött kutatásként egy játékos open mic keretében hallgatjuk meg egymás személyes 1956-hoz kapcsolódó történeteit.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: paralelcsoport@gmail.com.

Újbudai Nemzetiségek Ünnepe

Ezen a héten megünnepeljük azt, hogy hányfélék vagyunk, hány helyről jövünk, hány kultúrát ápolunk külön-külön és vállvetve egyaránt. Bemutatkoznak a kerületi bolgárok, cigányok, görögök, horvátok, örmények, lengyelek, németek, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok. Tartsatok velünk a kerület közterein és meghatározó kulturális helyszínein, művházaktól, galériákon át kávézókig, ahol ezen a héten, október 9. és 15. között közel 40 ingyenes programmal várunk titeket.

56_23

Milyen útjai vannak az emlékezésnek? Miről kellene szólnia egy ma készülő 1956-ra emlékező köztéri alkotásnak? Mitől lesz egy emlékmű igazán a közösségé? Az 56_23 első előkészítő workshopján Mélyi József művészettörténésszel beszélgetünk a hazai emlékműkultúráról és az 1956-os emlékművekről. Az program második felében közösen készítünk egy 1956-os emlékművet.

Bartók-negyed krónikák: Saly Noémi előadása

Nyolc alkalmas negyed-megismerő, helytörténeti előadás sorozatot indítunk Mika Edit helytörténész szakmai vezetésével. Az első alkalom, szeptember 28-án a Tabán és a Gellérthegyalja történetét ismerhetik meg a résztvevők Saly Noémi irodalomtörténész, Budapest-történész előadásán. A program díjmentes de regisztráció köteles a bartoknegyed@ujbuda.hu címen.

Ménesi Utcabál

Ménesi utcabál

Harmadjára utcabáloztak a Ménesi út lakói, a Szabad a Tér pályázat segítségével.

Bartók Feszt' 2023

Bartók Feszt’

Idén második alkalommal rendeztük meg a kerület legnagyobb civil és zenei fesztiválját, a Bartók Feszt’-et. 22 országos és helyi szervezettel, 7 nagykoncerttel, 3 gyerekkoncerttel, több mint 40 programmal, és 6 féle helytörténeti sétával vártunk titeket a Szent Gellért téren és a Műegyetem rakparton. Az idei hangulathoz nézd meg az összefoglaló videónkat, jövőre pedig újra várunk!